marți, 26 aprilie 2016

Pernuţă calmantă de cimbrişor

   Nu cu mult timp în urmă salteaua din fân era un obiect foarte obișnuit în orice casă. Azi, pentru că nimic nu mai este cum a fost, pentru unii a ajuns să fie doar o aminitire plăcută din casa bunicii. Eu nu am întâlnit această saltea niciodată în copilărie, dar citind Heidi am ajuns să visez la un astfel de aşternut. Şi l-am avut, pentru o scurtă perioadă de timp, într-o vacanţă în care a trebuit să dorm cu copiii la cort. Bineînţeles salteaua nu mi-a înşelat aşteptările: Moale, caldă, iar  despre mirosul mentei şi al ierburilor care se răspândeau de sub noi ce să mai zic? Nimic mai plăcut!
   Acum, pentru că sunt înconjurată de atâta cimbrişor mi-am îndeplinit o altă dorinţă mai veche de a mea: Am făcut o pernuţă umplută cu cimbrişor care este deosebit de utilă în nevralgii. Deci în cazul crampelor abdominale, stomacale, şi menstruale, în spasmele organelor pelviene, în umflături, contuzii şi reumatism vechi, în nevralgii faciale sau dentare. Eu am folosit-o recent cu succes pentru durere de dinte și ureche. După mine această pernuţă poate fi pusă deasemeni şi la capul bebeluşilor, uleiurile volatile ale cimbrişorului pot avea efect calmant asupra respiraţiei şi implicit asupra somnului.



   Pernuţa este umplută cu cimbrişor dar şi cu alte plante care cresc în jurul lui şi care se culeg inevitabil împreună în proporţie de 95% cimbrişor.


  Pernuţa se încălzeşte pe uscat într-o tigaie sau pe sobă şi se aplică pe locul dureros. Acest procedeu se face de câte ori este nevoie fără ca valoarea plantelor să scadă pentru că uleiurile volatile se elimină lent.

  Pernuța se poate cumpăra de la magazinul  din Vatra Familiei EmiliAna la prețul de 15 lei + săpun cadou!!!


Notă: Informațiile sunt culese din cartea Mariei Treben - Sănătate din farmacia Domnului.

duminică, 24 aprilie 2016

Săculeţ pentru păstrarea ceaiului


    Modul cel mai corect în care se păstrează plantele uscate pentru ceai este fie în pungi de hârtie fie în săculeţi din pânză şi neapărat într-un loc foarte uscat, în spaţii deschise, depozitarea în dulapuri putând duce la mucegăirea plantelor.
    Folosirea săculeţilor de pânză are avantajul că aceştia pot fi spălaţi şi folosiţi pentru o lungă perioadă de timp. Deasemenea pot fi ţinuţi agăţaţi la îndemână, în felul ăsta asigurându-se şi o bună aerisire..
    Eu îi confecţionez din pânză specială pentru dosurile de pernă, adică o pânză foarte compactă, nelăsând să cadă vreun fir de plantă prin ea, iar şnurul de închidere este sfoară de cânepă.
    Cantitatea aproximativă de plantă care poate fi ţinută într-un  săculeţ este de 50 de grame.




 Săculeții pot fi cumpărați de la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de doar 3 lei.

Sunătoare




  O altă plantă pe care o am din abundență în grădină este sunătoarea. Și aceasta este o plantă cunoscută și folosită din timpuri străvechi pe pământurile noastre. În mod ritualic fetele îşi împleteau coroniţe din ea şi dansau în jurul focului în noaptea de Sânziene şi tot în această noapte aruncau rămurele de sunătoare pe apă, spre a vedea din înflorirea florilor ofilite cum va fi la anul cu peţitorul lor.
  Mie îmi place foarte mult gustul astringent al ceaiului asemănător cu cel de ceai verde, iar în combinație cu menta este chiar delicios.
  Ceaiul de sunătoare se foloseşte în leziuni nervoase şi boli nervoase, în răni de pe urma loviturilor şi vătămări prin ridicat, este leac pentru diaree, de ajutor în tulburări de vorbire, somn agitat, accese de isterie, somnambulism, incontinenţă urinară, depresii, reglează ciclul lunar şi contribuie la dezvoltarea organelor genitale la tinerele fete. 
  Uleiul de sunătoare este foare eficient în îngrijirea rănilor deschise, a rănilor proaspete, a hematoamelor, a inflamaţiei ganglionilor şi a tenului aspru, eficace este masajul cu ulei în caz de dureri de spate, de lumbago, de sciatică şi reumatism, de colici la bebeluşi.


  Preparare: Infuzie dintr-o linguriţă cu vârf de plante la o cană cu apă. Se lasă în repaus câteva minute, se beau 2-3 căni pe zi.



  Notă: Informaţiile sunt orientative şi au fost culese din cartea Mariei Treben - Sănătate din farmacia Domnului.

   Planta uscată o găsiți la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna  la 4 lei și la 14 lei.

Tei



  Galbenul blând al florilor de tei de aminteşte de razele mai puţin arzătoare ale începutului de vară, iar mirosul  copleşitor al florilor dă convingerea că adevăratul rai este pe pământ. Nici copacul nu se lasă mai prejos în virtuţi, căci el are puterea de a ţine la distanţă fulgerele, motiv în plus pentru ca acest copac să fie dorit în preajmă.
   Şi eu am norocul de a avea doi tei roditori pe linia de hotar între mine şi vecini şi nu pot decât să trimit gânduri de mulţumire celui care a avut inspiraţia să-i lase să crească.
  Sub formă de ceai florile sunt recomandate pentru a reduce inflamaţiile căilor respiratorii, ca sedative nervoase, în insomnii, ca expectorant în bronşite. Sub formă de băi acţiunea sedativă se recomandă şi la copiii mici.

   Preparare: Infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă, se lasă în repaos câteva minute. Se beau 2-3 căni pe zi.

  



   Notă: Informaţiile au fost culese din cartea lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de a A la Z.
   Planta uscată o găsiți la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 5 lei (doar în combinație cu alte plante, în Amestec Familia).

Trei fraţi pătaţi



  Pe lângă frumuseţea ei desăvărşită această delicată plantă are şi o mare putere terapeutică în special în tratamentul alergiilor. Deasemenea se recomandă în alergiile de natură artritică, în dermatoze frecvente la copii şi ca diuretic-depurativ. Extern, sub formă de comprese, ameliorează numeroase afecţiuni dermatologice.
  Florile ei pot fi consumate și în stare crudă, pentru decor sau ca atare, au un gust plăcut, parfumat.
  Preparare: Intern, infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau 2-4 căni pe zi în cure îndelungate.
  Extern, comprese din infuzie. Se pun două linguri de plantă la o cană cu apă.


Planta uscată o găsiți la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 5 lei (doar în combinație cu alte plante în Amestec Familia).


    Notă: Informaţiile sunt orientative şi au fost culese din cartea lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor  medicinale şi aromatice le la A la Z.
   

Vâsc




 Vâscul - cunoscută ca plantă de leac şi farmece încă de pe vremea strămoşilor noştri. Este învăluită în mister. Preoţii celţi o considerau o plantă sfântă, un leac universal ce putea să înlăture orice rău. Preoţii o tăiau cu cuţite şi seceri de aur în cadrul unor ceremonii festive. În trecut vâscul era folosit îndeosebi pentru combaterea  epilepsiei. 
  Alte recomandări sunt: reglează sistemul glandular, stimulează metabolismul, îndepărtează cauzele apariţiei diabetului, împotriva arteriosclerozei şi recomandat în apoplexie, opreşte hemoragiile pulmonare şi intestinale iar tras pe nas opreşte hemoragiile nazale. El mai stimulează funcţiile cardiace şi circulatorii., reglează menstruaţia şi hemoragiile după naştere, ajută în indispoziţiile menopauzei, poate înlătura sterilitatea ( cu suc proaspăt de vâsc), previne şi combate cancerul. 

  Preparare: Planta se foloseşte doar sub formă de extract rece. Se pune peste noapte la macerat o linguriţă cu vârf de vâsc la o cană de apă, dimineaţa se încălzeşte uşor şi se filtrează. Se beau 2-3 căni pe zi. 


Planta uscată o găsiți la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 4 lei.

 Notă: Informaţiile sunt culese din cartea Mariei Treben - Sănătate din farmacia Domnului.

Cimbrişor

Când am pus pentru prima oară piciorul pe pământul meu m-a întâmpinat mirosul de cimbrişor. Deşi era toamna şi nu mai era vremea lui, tinere tulpini dădeau din nou peste tot,şi pentru faptul că le călcam cu picioarele, frunzele îşi eliberau uleiurile volatile încântându-mi simţurile.
   Trăind aici am descoperit că cimbrişorul este o plantă aproape veşnic verde, căci în orice anotimp pluteşte în aer aroma lui, dar apogeul îl atinge în lunile de vară cănd înfloreşte. Abia atunci este şi momentul în care poate fi cules.


   Cunoscut încă din antichitate, se spune despre el că este  mai ales repezit, înfierbântat şi aprins şi că cine bea dimineaţa în loc de cafea o ceaşcă cu ceai de cimbru va resimţi curând efectul său binefăcător: O prospeţime a spiritului, o senzaţie plăcută în stomac, lipsa tusei de dimineaţă şi o stare generală bună.
   El este cunoscut în special pentru combaterea afecţiunilor căilor respiratorii, a secreţiilor abundente ale bronhiilor şi a astmului bronşic. Iar în amestec cu pătlgina îngustă îi creşte şi mai mult eficacitatea.
    El stimulează fluxul diuretic şi ciclul lunar, fiind de ajutor de asemeni şi în cazul crampelor abdominale, stomacale şi menstruale, spasmele organelor pelviene, folosit atât intern dar şi extern folosind o pernă umplută cu cimbrişor, încălziă într-o tigaie şi aplicată pe locul dureros.



   Se mai recomandă ca sudorific, diuretic, coleretic, antihelmitic şi antiseptic intestinal.
   Băile de cimbru sunt recomandate copiilor agitaţi sau nervoşi, dar şi adulţior nervoşi sau depresivi.
   Ceaiul mai este indicat şi celor ce au patima beţiei şi a celor bolnavi de epilepsie.

   Preparare: Infuzie dintr-o linguriţă cu vârf de plante la o cană de apă. Se beau 4-5 căni pe zi, cu înghiţituri mici şi cât mai fierbinte.
     Pentru baie se pun peste noapte 200 gr de plantă uscată în 6-8 litri de apă. A doua zi se încălzește totul şi se adaugă la apa de baie. Se stă în apă 20 de minute, inima trebuie să stea deasupra apei. După baie nu se şterge şi se intră în pat pentru o oră, învelit într-un prosop sau halat de baie. Trebuie să apară transpiraţia în acest timp.
    Pentru calmarea durerii se încălzeşte pernuţa într-o tigaie sau pe sobă şi se aplică pe locul dureros (eu mi-am ameliorat şi durerile dinţilor afectaţi de curenţii de vânt).



Planta uscată și pernuța le puteți găsi la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la 5 lei, 18 lei și respectiv 15 lei.


   Notă: Informaţiile sunt culese din cartea Mariei Treben, Sănătate din farmacia Domnului şi a lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor medicinale de la A la Z.

 

Soc



  Florile de soc sunt cunoscute mai ales pentru răcoritoarea socată care se face din ele. Dar mai puţin se ştie că ele au şi virtuţi terapeutice deosebite în viroze respiratorii şi stări gripale şi sunt foarte bune sudorifice în stări febrile, gustul ceaiului fiind foarte plăcut deci bine primit de copii. Eu îl folosesc cu întotdeauna cu succes.



  Preparare: Ceaiul se obţine prin infuzie dintr-o linguriţă cu vârf de plantă la o cană de apă. Se lasă în repaos câteva minute şi se bea 1-2 căni pe zi, pentru stările febrile se bea seara.

   Fructele de soc bine coapte, au acţiuni similare cu cele ale afinelor. Din ele se poate obţine dulceaţă, sirop sau cidru. Eu am făcut dulceaţa care are un gust şi un aspect extraordinar.


  Şi din florile uscate de soc se poate face socată, iar gustul este exact la fel cu cel din flori proaspete. Eu fac adesea, spre bucuria copiilor şi folosesc următoarea reţetă: 6 litri de apă,  6 inflorescenţe mari de soc, 600 gr zahăr, zeama de la două lămâi şi coaja de la una, un fir de drojdie ( pt un borcan de 6 litri cam cât o boabă de mazăre). Se amestecă bine şi se lasă la căldură două zile, acoperit doar cu un tifon, timp în care se mai amestecă. Apoi se scoate în sticle şi se pune dop. Se păstrează la rece câteva zile.



 Planta uscată o puteți găsi la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 5 lei (doar în amestec cu alte plante, în Amestec Familia)


Notă: Informaţiile au fost culese din cartea lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.
  

Coada calului



  O plantă nelipsită din colecţia mea de plante vindecătoare este Coada calului. Eu o folosesc îndeosebi preventiv pentru dureri reumatice, dar după spusele Mariei Treben această plantă spală, curăţă, dizolvă, arde, îndepărtează tot ce este stricat în corpul unui om. Ea a fost apreciată încă din timpuri îndepărtate în special datorită puterii sale de a opri sângerările şi a reuşitelor în cazuri grave de boli renale şi vezicale, în răni necrozate, sau în abcese canceroase. Prezenţa acidului silicilic şi silicaţilor în plantă favorizeză o bună absorbţie a calciului în corp, de aceea este recomandată şi în osteoporoză. Pentru toate aceste afecţiuni cu coada calului se obţin performanţe ieşite din comun.
   Se mai spune că toţi oamenii ar trebui ca de la o anumită vârstă să consume o cană de ceai zilnic, ca băutură permanentă, astfel toate durerile reumatice, artritice şi nevralgice ar dispărea.
   Răcelile vezicale şi durerile spastice se pot vindeca cu infuzie de coada calului ai cărei vapori sunt lăsaţi să acţioneze asupra vezicii. Acest procedeu este valabil şi pentru bătrânii care deodată nu mai pot urina.
    În cazul nisipului la rinichi, al calculului renal şi vezical se fac băi  de şezut fierbinţi cu plantă bându-se în acelaşi timp ceai, metodă care poate duce la eliminarea nisipului sau a calculilor.
    Pentru retenţiile de apă în pericard, în pleură sau în tulburările renale de după scarlatină şi după boli infecţioase grele cu dereglări în eliminarea apei, un tratament cu coada calului este un mijloc excelent atât intern cât şi extern pentru a ajuta funcţionarea normală a rinichilor şi a vezicii urinare.
   O singură baie de şezut cu această plantă face minuni în inflamaţiile bazinetului renal şi în pionefrită. Pentru aceasta se foloseşte -doar ca uz extern!- Coada calului cea înaltă, care are nişte tulpini de grosimea degetului şi creşte în câmpiile mlăştinoase şi în păşunile alpine şi care aduce o uşurare în cazul acestor maladii.
   Câteodată, o naştere grea poate aduce unei femei tulburări de vedere, cauza fiind rinchii solicitaţi şi ei pentru acel moment, de aceea băile de şezut cu această plantă provoacă o irigare sanguină a rinichilor, fapt care duce la retragera presiunii rinichilor asupra ochilor.
   În caz de hidropizie infuzia este un remediu rapid şi eficace.
   În erupţii cutanate (de piele) însoţite de mâncărimi, chiar dacă sunt cu cruste sau puroi, ajută spălăturile şi compresele cu infuzie. Spălăturile şi băile sunt de folos şi în cazul inflamaţiilor purulente ale patului unghiilor, în cel al picioarelor varicoase, al osteoporozei, al rănilor vechi care nu se vindecă, al ulceraţiilor canceroase, al stratului cornos de la călcâi, al fistulelor şi pecinginei şi a altor eczeme, cât şi lupusului. Se poate aplica şi planta opărită învelită în cârpe.
   Pentru a combate hemoroizii dureroşi şi nodulii hemoroidali se aplică un terci de plante proaspete, care se face astfel: Se spală planta proaspătă şi se fărâmiţează bine pe un fund de lemn până se formează un terci.
     În hemoragiile nazale continue se pune o compresă cu infuzie răcită.
  Intern, infuzia mai ajută în hemoragii pulmonare, în hemoragii uterine neregulate, în hemoragiile stomacale şi ale hemoroizilor (strict pentru hemoroizi se face o infuzie mai concentrată din 2-3 liguriţe de plantă la o cană). 
    Coada calului combinată cu Ventrilica ajută în combaterea arteriosclerozei şi a amneziei prin efectul ei depurativ. Ea poate fi considerată cel mai bun remediu de prevenire a cancerului.
    În combinaţie cu Sunătoarea ajută în incontinenţa urinară.
   Pentru a combate mătreaţa părul se spală zilnic cu infuzie de coada calului, după care se masează scalpul cu ulei de măsline.
   Infuzia se mai recomandă ca apă de gargară în amigdalite, inflamaţii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sângerări ale gingiei şi gingivite, fistule şi polipi în cerul gurii şi gât.
   Femeile care au scurgeri ar trebui să facă băi de şezut cu Coada calului.
   Această plantă miraculoasă mai este unul din leacurile pulmonare cele mai bune, atât în bronşită cronică, cât şi în tuberculoză pulmonară. Consumul regulat de ceai ducând la o însănătoşire a plămânului tuberculos prin aportul de acic silicilic, dar şi înlăturarea slăbiciunii generale datorate bolii.
   Utilizarea îndelungată a ceaiului stopează tumorile maligne. Chiar şi polipii organelor pelviene, cei rectali sau inflamaţia bursei sinoviale se combat în acest fel. 
   Compresele cu plantă caldă ajută şi în dureri stomacale spastice, în crize hepatice şi biliare şi în blocaje dureroase care dăunează activităţii cardiace prin presiunea lor ascendentă.
    Chiar şi discopatiile care nu sunt cauzate de blocarea unui nerv, sunt vindecate cu băi de şezut.
 Dereglările rinichilor pot duce şi la depresii, idei fixe (manii) şi accese de nebunie, de aceea băile de şezut ajută şi în aceste cazuri.
   Coada calului se combină foarte bine cu Codiţa-şoricelului şi Urzică. Rezultatul este o stare generală bună, creşterea sistemului imunitar, scăderea intensităţii migrenelor şi chiar dispariţia lo Şi pentru familia mea pregătesc adesea acest ceai, iar rezultatul a fost că am trecut o iarnă fără răceli.

  Preparare: Infuzie dintr-o linguriţă cu vârf de plantă la o cană de apă. Se beau între 1-6 căni pe zi.
   Pentru baie se pun peste noapte 100 gr de plantă uscată la 6-7  de apă. A doua zi se dă în clocot totul şi se adaugă la apa de baie. Se stă 20 de minute iar rinichii trebuie să fie cuprinşi de apă. Nu se şterge după baie, ci se intră umed in halatul de baie şi în pat 1 oră pentru a transpira.
    Pentru compresa caldă se pun două mâini pline cu plantă proaspătă sau uscată într-o sită care stă peste un vas cu apă clocotită. Când plantele sunt fierbinţi şi moi se învelesc într-o pânză şi se aplică pe locul suferind. Peste compresă se trag hainele şi se lasă să acţioneză mai multe ore sau peste noapte.



     Notă: Toate informaţiile de mai sus sunt culese din cartea Mariei Treben - Sănătate din farmacia domnului şi a lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.
  Planta uscată o puteți găsi la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna la prețul de 4 lei (doar în amestec cu alte plante, în Ametec Femina).
  

Codiţa-şoricelului, regina plantelor din România

    Codiţa-şoricelului este una din preferatele mele datorită parfumului amărui răspândit în jur cu putere de arşiţa lunilor de vară, datorită minunatei culori roz despre care nu ştiam că este posibil să o aibă şi am descoperit acest lucru aici, în păşunile Ardealului, dar cel mai mult pentru forţa ei vindecătoare pe care am experimentat-o şi eu. O folosesc de foarte mulţi ani, cel mai mult sub formă de infuzie şi la baie. Este pe primul loc pentru mine în tratarea virozelor respiratorii. Are un efect spectaculos de rapid, cu condiția să se consume mult ceai și fierbinte. Poate pentru că o iubeam atât de mult şi mi-am dorit să o am cât mai aproape de mine căci, întotdeauna trebuia să o cumpăr, acum o am din belşug în grădina mea. Am cules din ea toată vara, împreună cu copii şi ea parcă tot mai frumoasă creştea. Iar în infuzie are deosebita calitate că nu este atât amară precum o ştiam eu, până şi fetiţa mea o bea cu plăcere.





  Cunoscută şi la noi din timpuri străvechi şi folosită pentru peste 100 de boli, în special pentru puterea ei de a întări sistemul imunitar şi pentru afecţiuni ale femeilor căci ea influenţează în toate privinţele în mod favorabil organele genitale. Se mai spune despre ea că prin forţa ei depurativă poate alunga din organism boli instalate de ani de zile.
   Ajută deci în caz de cancer genital, iar băile de şezut cu codiţa-şoricelului  în inflamaţii ale ovarelor, incontinenţa urinară, leucoree (scurgeri), mâncărimi  vaginale, prolaps uterin, răni pe colul uterin. Deasemenea ceaiul ajută în caz de răceli, migrene, dureri de spate, hemoragii pulmonare, hemoragii stomacale, hemoroizi care sângerează, stimulează activitatea renală regulată, înlătură inapetenţa, balonările şi crampele stomacale, tulburările hepatice, inflamaţiile traiectului stomacal şi intestinal, stimulează activitatea intestinală şi reglează scaunul, ajută şi în tulburări circulatorii şi spasme vasculare, anghină pectorală. Are puterea de a forma sângele înfluenţănd astfel pozitiv măduva osoasă,  de folos şi în osteoporoză şi poate vindeca împreună cu obligeana cancerul pulmonar.
  Deasemeni tinctura obţinută din macerarea plantei în alcool este foarte bună în special pentru uz extern în tratarea rănilor deschise şi în frecţii în osteoporoză, iar intern în digestie grea. 


   Iar uleiul obţinut din flori macerate în ulei presat la rece de măsline sau de floarea soarelui ajută în caz de arsuri de tot felul ale pielii, inclusiv arsurile cu substanţe chimice.


  
    Preparare: Infuzie dintr-o linguriţă  cu vârf de plantă la o cană cu apă. Se beau mai multe căni pe zi, cât de fierbinte se poate. 
   Pentru baie se pune peste noapte 100 gr de plantă uscată la 6-7 l de apă. A doua zi se dă în clocot şi se adaugă la apa de baie. Se stă în baie 20 de minute, cu rinichii bine acoperiţi de apă. După baie se intră ud în pat, învelit în halat sau prosop de baie, timp de o oră pentru a transpira.
   Planta uscată o găsiți la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 4 lei și 14 lei.




Notă: Informaţiile sunt culese din cartea Mariei Treben - Sănătate din farmacia Domnului.

Mentă



   Binecunoscuta mentă este o plantă care creşte cu mare spor pe lângă casa omului. Spre încântarea mea în grădină am patru specii care miros diferit. Pe lângă faptul că este de ajutor în digestie dificilă, în greaţă,  spasme pilorice, dischinezii biliare, gastro-intestinale, şi este carminativ (elimină gazele), planta verde  mai are şi calitatea de a alunga insetele neplăcute precum ţînţarii, pentru asta meritând să aibă un loc de cinste chiar în faţa casei.  O frunzuliţă proaspătă mestecată lent poate îndepărta migrena. Şi uleiul în care s-au macerat frunze de mentă poate fi de ajutor în caz de migrenă, masând fruntea cu el, ba am observat că grăbeşte vindecarea herpesului şi un alt lucru interesant este că dacă frunzele sunt macerate în ulei de măsline, acesta nu se mai solidifică când este ţinut la rece, fiind mai uşor de utilizat iarna. Deasemenea se poate obţine şi un sirop foarte bun care  combiat cu apă rece şi lămâie, are un gust asemănător cu Ice Tea-ul din comerţ. 


   Preparare: Sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură rasă la o cană cu apă. Se beau maxim două căni pe zi în mai multe etape. 


   
   Notă: Indicaţiile sunt culese din cartea lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.
   Planta uscată o puteți găsi la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 5 lei (doar în amestec cu alte plante, în Amestec Femina).