joi, 16 martie 2017

Păducelul

    Când păducelul e în floare! Spectaculos!
  Frunzele, florile și fructele de păducel au efecte miraculoase în afecțiunile pentru inimă, fiind considerate unul dintre cele mai importante medicamente de origine vegetală. Fructele de păducel mai sunt supranumite și „fructele inimii”. În țara noastră toate cele cinci specii de păducel existente au aceleași proprietăți vindecătoare. Ele sunt folosite pentru uz intern  în cazuri ușoare de bradiaritmie, în tahicardia paroxistică, hipertensiune, arterioscleroză, ca vasodilatator coronian, ca sedativ și antispastic dar și pentru uz extern în băi care au efecte benefice asupra pielii, inimii și circulației sanguine sau alungă insomniile.  Pentru baie: 
 25 de grame de frunze și flori (se pot pune și fructe) se fierb in doi litri de apă. Se strecoară si se toarnă în apa din baie, împreună cu un pumn de sare marină. Pielea, vasele de sânge și circulația sunt activate de către principiile active din păducel, care au efecte benefice asupra inimii si a sistemului circulator.
  Pentru piele sensibilă la frig – se face o baie fierbinte, cât putem suporta, cu frunze si flori de păducel (se pot pune și fructe), vreme de 15-20 de minute, după care se aplica pe piele un ulei de corp. Procedura se face măcar o dată pe saptamână, în timpul sezonului rece.
  Pentru insomnie – se face o baie cu frunze si flori de păducel (se pot pune și fructe), în care se adaugă si 20 de picaturi de ulei de lavandă. Imediat după baie, se șterge corpul și se intră în pat sub pătură, somnul va veni numaidecât.
  Pentru uz intern: 
  Se face infuzie dintr-o linguriță rasă de flori și frunze la o cană cu apă care se bea treptat seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere.

  Planta uscată pentru ceai o puteți cumpăra de la magazinul Vatra Familiei EmiliAna, la prețul de 5 lei, iar planta vie, bună pentru plantat la 7 lei bucata.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu