duminică, 24 aprilie 2016

Coada calului



  O plantă nelipsită din colecţia mea de plante vindecătoare este Coada calului. Eu o folosesc îndeosebi preventiv pentru dureri reumatice, dar după spusele Mariei Treben această plantă spală, curăţă, dizolvă, arde, îndepărtează tot ce este stricat în corpul unui om. Ea a fost apreciată încă din timpuri îndepărtate în special datorită puterii sale de a opri sângerările şi a reuşitelor în cazuri grave de boli renale şi vezicale, în răni necrozate, sau în abcese canceroase. Prezenţa acidului silicilic şi silicaţilor în plantă favorizeză o bună absorbţie a calciului în corp, de aceea este recomandată şi în osteoporoză. Pentru toate aceste afecţiuni cu coada calului se obţin performanţe ieşite din comun.
   Se mai spune că toţi oamenii ar trebui ca de la o anumită vârstă să consume o cană de ceai zilnic, ca băutură permanentă, astfel toate durerile reumatice, artritice şi nevralgice ar dispărea.
   Răcelile vezicale şi durerile spastice se pot vindeca cu infuzie de coada calului ai cărei vapori sunt lăsaţi să acţioneze asupra vezicii. Acest procedeu este valabil şi pentru bătrânii care deodată nu mai pot urina.
    În cazul nisipului la rinichi, al calculului renal şi vezical se fac băi  de şezut fierbinţi cu plantă bându-se în acelaşi timp ceai, metodă care poate duce la eliminarea nisipului sau a calculilor.
    Pentru retenţiile de apă în pericard, în pleură sau în tulburările renale de după scarlatină şi după boli infecţioase grele cu dereglări în eliminarea apei, un tratament cu coada calului este un mijloc excelent atât intern cât şi extern pentru a ajuta funcţionarea normală a rinichilor şi a vezicii urinare.
   O singură baie de şezut cu această plantă face minuni în inflamaţiile bazinetului renal şi în pionefrită. Pentru aceasta se foloseşte -doar ca uz extern!- Coada calului cea înaltă, care are nişte tulpini de grosimea degetului şi creşte în câmpiile mlăştinoase şi în păşunile alpine şi care aduce o uşurare în cazul acestor maladii.
   Câteodată, o naştere grea poate aduce unei femei tulburări de vedere, cauza fiind rinchii solicitaţi şi ei pentru acel moment, de aceea băile de şezut cu această plantă provoacă o irigare sanguină a rinichilor, fapt care duce la retragera presiunii rinichilor asupra ochilor.
   În caz de hidropizie infuzia este un remediu rapid şi eficace.
   În erupţii cutanate (de piele) însoţite de mâncărimi, chiar dacă sunt cu cruste sau puroi, ajută spălăturile şi compresele cu infuzie. Spălăturile şi băile sunt de folos şi în cazul inflamaţiilor purulente ale patului unghiilor, în cel al picioarelor varicoase, al osteoporozei, al rănilor vechi care nu se vindecă, al ulceraţiilor canceroase, al stratului cornos de la călcâi, al fistulelor şi pecinginei şi a altor eczeme, cât şi lupusului. Se poate aplica şi planta opărită învelită în cârpe.
   Pentru a combate hemoroizii dureroşi şi nodulii hemoroidali se aplică un terci de plante proaspete, care se face astfel: Se spală planta proaspătă şi se fărâmiţează bine pe un fund de lemn până se formează un terci.
     În hemoragiile nazale continue se pune o compresă cu infuzie răcită.
  Intern, infuzia mai ajută în hemoragii pulmonare, în hemoragii uterine neregulate, în hemoragiile stomacale şi ale hemoroizilor (strict pentru hemoroizi se face o infuzie mai concentrată din 2-3 liguriţe de plantă la o cană). 
    Coada calului combinată cu Ventrilica ajută în combaterea arteriosclerozei şi a amneziei prin efectul ei depurativ. Ea poate fi considerată cel mai bun remediu de prevenire a cancerului.
    În combinaţie cu Sunătoarea ajută în incontinenţa urinară.
   Pentru a combate mătreaţa părul se spală zilnic cu infuzie de coada calului, după care se masează scalpul cu ulei de măsline.
   Infuzia se mai recomandă ca apă de gargară în amigdalite, inflamaţii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sângerări ale gingiei şi gingivite, fistule şi polipi în cerul gurii şi gât.
   Femeile care au scurgeri ar trebui să facă băi de şezut cu Coada calului.
   Această plantă miraculoasă mai este unul din leacurile pulmonare cele mai bune, atât în bronşită cronică, cât şi în tuberculoză pulmonară. Consumul regulat de ceai ducând la o însănătoşire a plămânului tuberculos prin aportul de acic silicilic, dar şi înlăturarea slăbiciunii generale datorate bolii.
   Utilizarea îndelungată a ceaiului stopează tumorile maligne. Chiar şi polipii organelor pelviene, cei rectali sau inflamaţia bursei sinoviale se combat în acest fel. 
   Compresele cu plantă caldă ajută şi în dureri stomacale spastice, în crize hepatice şi biliare şi în blocaje dureroase care dăunează activităţii cardiace prin presiunea lor ascendentă.
    Chiar şi discopatiile care nu sunt cauzate de blocarea unui nerv, sunt vindecate cu băi de şezut.
 Dereglările rinichilor pot duce şi la depresii, idei fixe (manii) şi accese de nebunie, de aceea băile de şezut ajută şi în aceste cazuri.
   Coada calului se combină foarte bine cu Codiţa-şoricelului şi Urzică. Rezultatul este o stare generală bună, creşterea sistemului imunitar, scăderea intensităţii migrenelor şi chiar dispariţia lo Şi pentru familia mea pregătesc adesea acest ceai, iar rezultatul a fost că am trecut o iarnă fără răceli.

  Preparare: Infuzie dintr-o linguriţă cu vârf de plantă la o cană de apă. Se beau între 1-6 căni pe zi.
   Pentru baie se pun peste noapte 100 gr de plantă uscată la 6-7  de apă. A doua zi se dă în clocot totul şi se adaugă la apa de baie. Se stă 20 de minute iar rinichii trebuie să fie cuprinşi de apă. Nu se şterge după baie, ci se intră umed in halatul de baie şi în pat 1 oră pentru a transpira.
    Pentru compresa caldă se pun două mâini pline cu plantă proaspătă sau uscată într-o sită care stă peste un vas cu apă clocotită. Când plantele sunt fierbinţi şi moi se învelesc într-o pânză şi se aplică pe locul suferind. Peste compresă se trag hainele şi se lasă să acţioneză mai multe ore sau peste noapte.



     Notă: Toate informaţiile de mai sus sunt culese din cartea Mariei Treben - Sănătate din farmacia domnului şi a lui Ovidiu Bojor - Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.
  Planta uscată o puteți găsi la magazinul din Vatra Familiei EmiliAna la prețul de 4 lei (doar în amestec cu alte plante, în Ametec Femina).
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu