În cărţile Anastasiei se vorbeşte adesea despre mesteacăn şi despre cum este el preferat pentru a fi plantat ca şi Copac al Neamului, de aceea am ajuns să mă întreb de ce ruşii îl venerează atât de mult. Am aflat apoi că ei îl considerau copac sfânt datorită calităţilor lui terapeutice fabuloase, că este copacul lor naţional şi că are chiar şi o sărbătoare dedicată lui la începutul verii într-o perioadă numită Săptămâna Verde. De la el primăvara se colectează seva, apoi se culeg florile (mâţişorii), mai târziu frunzele tinere. Lemnul este bun pentru prelucrat, mai ales pentru obiecte fine. Copacul este special, plin de energie, pe care nu o dă decât persoanelor foarte legate sufleteşte de el, de aici vine logica plantării lui ca şi Copac al Neamului, mai ales că ruşii aveau obiceiul ca la naşterea unei fete să fie sădit un mesteacăn. Cultivat în grădina casei, protejează zona de microbi. Dacă veţi citi aici sau aici şi aici despre multiplele lui valenţe, veţi înţelege că merită pe bună dreptate această sărbătoare şi numele de Vraciul Alb. Chiar dacă nu se face remarcat la fel de mult precum teiul sau salcâmul, arbori ce ne încântă simţurile cu parfumurile lor, mesteacănul este un copac frumos, foarte decorativ prin trunchiul lui alb şi ramurile fine. Iar toamna are frunzele cele mai frumoase, colorate în galben-aprins.
Pe lângă aptitudinile lui medicinale are şi rolul de a repara pământul, făcând posibilă creşterea plantelor în jurul lui, chiar şi acolo unde solul este foarte sărac şi lipsit de vegetaţie.
Pentru cine își dorește să aibă acest copac și în grădina sa îl găsește la magazinul Vatra Familiei EmiliAna la prețul de 15 lei bucata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu